„Eldorado“ za buhe

Buhe_cuko_ilustracijaKada stigne ljeto, naš lijepi Zagreb postane „eldorado“ za buhe, jer ima bezbroj maca koje nitko ne tretira protiv nametnika. Kad se vratite sa godišnjeg odmora, vaš ljubimac može u par dana biti pun buha. Pazite da se to ne dogodi i svakako ga tretirajte sa nekim sredstvom protiv nametnika. Što se tiče krpelja, borba protiv njih počinje u rano proljeće i u jesen kad ima puno kiše i vlage!!!

Kaputići za pse

Kaputići za pse su sada jako „in“. Odlučite da li će vaš pas nositi kaputić ili mu on neće trebati jer ima dugu dlaku. Ako dugodlaki pas nosi kaput, onda vas molimo da ga nakon povratka kući dobro počešljate jer kaputići jako mrse dugu dlaku. Možda je bolje da ga prvo podšišate i tek tada mu obučete neki šminkerski kaput ili vesticu!!!

Pseće ogrlice

Slika0181Danas su vrlo popularne pseće ogrlice, tzv. ormice, koje se vežu psu oko prsa. Ako imate dugodlakog psa, takve ormice će još više zapetljati dlaku ispod pazuha i na prsima vašeg peseka. Puno je lakše počešljati psa samo oko vrata nego cijela prsa.

Kupanje ljubimca

Ako sami kupate svoga dugodlakog ljubimca, molimo vas da ga prvo dobro rasčešljate, a onda operete. Zapetljana dlaka ne može se dobro oprati, teško se ispire, a grude će postati još gore!!!
Pseća dlaka se uvijek počinje mrsiti uz kožu, pa vaš pas može izgledati pristojno, ali uz kožu ima pravi mali „kaputić“. Nemojte da se to dogodi jer takvog psa je vrlo teško raščešljati, vrlo je bolno za njega, pa ga  je u tom slučaju najbolje ošišati!!!
Nemojte više puta na dan prati šapice vašem ljubimcu, a da ih pošteno, pošteno ne osušite. Puno pasa ima upaljene jastučiće, crvene, s gljivicama ili bakterijama. Dovoljno je da obrišete šape i kad se posuše isčetkate blato.

Šetanje ljubimaca

fleka1Naši ljubimci su uglavnom malog rasta i kada šetamo s njima po ulici svi ispušni plinovi iz „auspuha“ automobila talože se na njihovoj koži i ulaze u njihove njuškice.  Zato ih šetajte uz kuće i kupajte ih barem jednom  u dva mjeseca. Vidjet ćete kako je voda crna, zamazana. Sjetite se samo snijega uz ceste nakon 3 dana!

Čišćenje analnih žlijezdi

Zašto se kod nekih pasa pune analne žlijezde, a kod drugih ne, to nitko ne zna! One se nalaze s obje strane čmara i izlučuju tekućinu čiji miris je njihov JMBG ili OIB. Sada vam je jasno zašto se naši dlakavci  njuše ispod repa. Pa moraju se što bolje upoznati! Ako se vaš ljubimac počne „sanjkati“ po guzi, grickati oko repa ili po butinama, ako je nervozan, onda mu trebamo olakšati i očistiti mu žlijezde. Mi to radimo obično pri kupanju pasa, naravno ako nas upozorite na taj problem. Ako je došlo do upale, morati ćete potražiti pomoć veterinara!

Njega šapica i noktiju

DSCN0196Kod nekih pasa (koji imaju kratku njuškicu, maltezeri i slične pasmine) oči često suze i od tih izlučevina se ispod oka stvaraju kraste koje uzrokuju tešku upalu kože. Mi to profesionalno očistimo sa sredstvom za pranje očiju i uklonimo dlačice koje ulaze u oči.
Na žalost naši ljubimci često imaju upalu uha. Tome pogoduju dlačice koje im rastu duboko u uški i vosak koji se stvara kao i kod ljudi. Zato im nježno odstranimo dlake iz uha i operemo sa tekućinom za pranje uha, kako se uho ne bi vlažilo i bilo pogodno za stvaranje gljivica ili ušnih parazita.